A IV. Kulturális Filmek Fesztiválja díjazottai

CET 2018. augusztus 28., 11:02:53

A rendezvényt a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta.


2018. május 10-én a Nemzeti Színházban hirdette meg a IV. Kulturális Filmek Fesztiválja szatmárcsekei filmversényét a nemrég elhunyt Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, aki haláláig zsűri elnöke volt a rendezvénynek.Téma: „Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében”

45 versenymű érkezett be és 25 került a szatmárcsekei döntőbe. A legjobb filmek készítői közel 2 millió forint értékű díjat kaptak. Augusztus 25-én, Szatmárcsekén az odaérkező alkotók számára a zsűri - a zsűri megbízott elnöke Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező és további tagjai, Balogh Ákos Gergely a Reakció Kiadó munkatársa és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője - személyesen értékelte a filmeket.

Együtt átmentek a Kopjafás temetőbe, ahol megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét. Az amellett lévő sírjánál emlékeztek meg a tavasszal elhunyt Sarkady Pálról, Szatmárcseke korábbi polgármesteréről, aki évekig otthont adott a fesztiválnak. Tiba Zsolt a település lelkipásztora a református templombeli Istentiszteleten a résztvevőkkel együtt emlékezett meg Kerényi Imréről és Sarkady Pálról.

A Gyülekezeti Házban, a díjátadáson a helyieknek is levetítették a legjobb filmeket.

A közönségdíjat az online legnépszerűbb videó érdemelte ki. A vér nem válik vízzé - vajdasági székelyek című filmet a szabadkai Pannon RTV munkatársai, Gyarmat Angéla, Kovács Róbert és Szügyi Dávid készítették.

A 300 ezer forintos közönségdíjat Dr. Halasi Tibortól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának és a Magyar Fejlesztési Bank Felügyelőbizottságának elnökétől vehették át.

A Nemzeti Média és Hírkölési Hatóság ( NMHH ) által felajánlott fődíjat és a hozzá tartozó 800 ezer Ft-ot  a közmédia kárpátaljai tudósítói, Kovács Géza és Vass Tamás a Váraljai kávézó - az élő történelem Ungváron című film alkotói Bolyáki Attilától, a rendezvény alapítójától és Dr. Halasi Tibortól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának és a Magyar Fejlesztési Bank Felügyelőbizottságának elnökétől vehették át.

Szabadkára vihették haza a 2. helyezésért járó 300 ezer Ft-ot a Pannon RTV munkatársai, Herczeg Zsolt, Szalai Adrián és Miskolci Renátó. A Domonkos Tibor hangszerkészítőt bemutató filmért járó díjat Varjú Frigyes a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője, valamint Balogh Ákos Gergely a Reakció Kiadó munkatársa adta át.

A Szegedi papucs története című film kapta a 3. helyezésért járó 250 ezer Ft-ot, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata ajánlott fel. Alkotói Borbás Edina és Németh László.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 100 ezer Ft-os különdíját Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke adta át a Debrecen TV munkatársainak, a Virág virágossága - Csengersima című filmért.

Szatmárcseke különdíját Csoma Zoltán polgármester adta át a Csíkszeredából érkező MTVA tudósítóknak, Csúcs Márianak és Csúcs Péternek, a moldvai csángó magyarságról szóló Húsvétra várva című filmjükért.

Kapcsolódó hivatkozások: Döntős filmek 2018 | Kövesse a fesztivált a Tudósítók.hu-n | Kövesse a fesztivált a Facebookon